İstanbul Denge Gazetesi

SON DAKİKA

Başkan Bozkurt, Çevre Teknolojileri Zirvesi’nde Konuştu:

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Çevre Teknolojileri Zirvesi’ne konuşmacı olarak katılan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda yapılan çalışmaları anlattı. Birçok alanda olduğu gibi çevre konusunda da karmaşa yaşandığını belirten Başkan Bozkurt, Türkiye’nin temel sorununun ‘plansızlık’ olduğunu vurguladı.

30 Nisan 2023
Başkan Bozkurt, Çevre Teknolojileri Zirvesi’nde Konuştu:

Türkiye’nin en büyük çevre teknolojileri fuarı olarak gösterilen “IFAT Eurasia Uluslararası Çevre Teknolojileri İhtisas Fuarı” 28-29 Nisan tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Çevre teknolojileri ve atık yönetimiyle ilgili güncel tartışmaların yanı sıra bu alanda Türkiye ve Avrupa başta olmak üzere uluslararası çözüm üreticilerinin geliştirdiği teknolojilerin de tanıtıldığı fuara Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt da katıldı. Fuar kapsamında düzenlenen Çevre Teknolojileri Zirvesi’nde konuşmacı olan Başkan Bozkurt, atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda Esenyurt’ta yapılan çalışmaları anlattı.

“Doğru bir planlama olsaydı bugün burada olmazdık”

Gazeteci Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen zirvede konuşan Bozkurt, Türkiye’de karşılaşılan sorunların temelinde plansız ve programsız çalışmanın yattığını vurguladı. Bir kent planlanırken o kentin alanı, lokasyonu, o kentin Türkiye için önemi gibi birçok detayın titizlikle incelenmesi gerektiğini belirten Bozkurt, “Sonra o kente bir kimlik kazandırılması gerekir. Bu kimliğe göre de o kentin insanlarının gelecekte oluşacak ihtiyaçlarının ve bu ihtiyaçlara göre kentin çevre koşulları ile diğer koşullarının neler olması gerektiği planlanmalıdır. Türkiye’de yaşadığımız sorunlar, her şeyin plansız, akıl koymadan ve rastlantısal olarak yapılmasından kaynaklanıyor. Doğduğumuz topraklarda doğru bir planlama yapılsaydı, o toprakların ihtiyaçlarına uygun alt yapı, çevre koşulları ve oradaki insanların ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımlar olsaydı bugün buralarda olmazdık kendi memleketlerimizde olurduk” ifadelerini kullandı.

“Sistem yeni baştan düzenlenmeli”

Türkiye’de birçok konuda olduğu gibi çevre koruma konusunda da sistem sorunu yaşandığını belirten Başkan Bozkurt, yetki dağılımının çeşitliliğine dikkati çekti: “Bir konuda birkaç tane kurum iş yapabilme durumuna sahip. Böyle olunca işin sahibi de belli olmuyor. Örneğin bir fabrika var ve bu fabrikanın bacasından sağlığa uygunsuz gaz atılıyor. Bunun için yerel yönetimler maalesef yeteri kadar yetkili değil. Vatandaş gibi şikayet etme hakkımız var, onu tespit edip bir yerlere iletme hakkımız var ama bu işin asıl sorumlusu Çevre İl Müdürlüğü yani Çevre Bakanlığı. Mühürleme yetkisi ise Büyük Şehir Belediyesi’nin. Bizim aslında burada şunu konuşmamız daha doğru olur sanki; Türkiye’deki sistemin yeni baştan düzenlenmesi lazım.”

“Atıklardan faydalanmalıyız”

Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, zirvede, atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda Esenyurt’ta yapılan çalışmaları da anlattı. Atıkların enerjisinden ve hammadde özelliğinden faydalanılması gerektiğini söyleyen Bozkurt şunları ekledi: “Ülkenin çoğu kaynağı çöpe gidiyor. Giden odun, cam ve elektronik eşyaların içindeki altın gibi birçok şey gidiyor. Bunu bazı toplayıcı firmalar niteliksiz bir şekilde toplayıcılara yaptırıyorlar. Biz göreve geldiğimizden beri bu konunun nitelikli hale gelmesi için çalışıyoruz. “Sıfır Atık Belgesi” ve “Yeterlilik” belgemizi aldık. Geçen sene de bu konudaki uygulamalardan dolayı Türkiye’deki belli sayıdaki belediyeler arasında 1. olduk. Yaptığımız çalışmalar, Türkiye’de yapılan çalışmalara örnek olması açısından önemlidir ama yeterli değildir. Hedefimiz özellikle polietilen, poliproplen gibi hem enerjiye hem de hammaddeye dönüştürülebilecek malzemelerin tekrar dönüştürülmesini sağlamaktır. Hem bu maddelerin doğaya atıldığında doğaya vereceği zararı engellemek istiyoruz hem de ucuz enerji ve hammadde sağlamak istiyoruz.”

 

 

#Esenyurt Haberleri #Belediye #Haber #Gündem #Yaşam #Yerel #İstanbul #Haberler #Sondakika #Gazete

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ