12:50 - Hasan Armağan; Komşularıma hizmet etmek için bu yola çıktım
20:46 - Kurum’dan Beylikdüzülülere şartlı müjde!
13:02 - İBB, vektörlerle mücadele çalıştayı düzenledi
12:46 - Çekmeköy ve Sancaktepe’ye Müjde: Mart ayında metroları hazır
20:08 - Akgün, ‘Onlar uyurken ben sabahlara kadar çalışıyordum’
16:57 - Sendikalı çalışan sayımız 17 binden 80 bine ulaştı
16:51 - Akla, bilime, eğitime ihtiyacı olanları enstitü İstanbul İsmek’e davet ediyorum
19:18 - KAYA; TEK AMACIMIZ BEYLİKDÜZÜ’NE DEĞER KATMAK
19:21 - Başkan Akgün; “Bu güzel hazırlanmış bir senaryo”
15:59 - ‘Katil damgası yiyeceksiniz’
Beylikdüzü Belediyesi, yaklaşan İstanbul Depremi öncesinde kenti dirençli hale getirmek ve deprem öncesi – sonrasında bir eylem...
Beylikdüzü Belediyesi, yaklaşan İstanbul Depremi öncesinde kenti dirençli hale getirmek ve deprem öncesi – sonrasında bir eylem planı oluşturmak adına önemli bir adım attı. Afet ile ilgili yapılan çalışmaları Afet Öncesi – Afet Anı ve Afet Sonrası olmak üzere üç ana başlıkta değerlendirilen afet yönetim modelinin tanıtımında konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, hükümetin kentleşme politikalarına değindi. “Yirmi iki yıldır aynı hükümet yönetiyor bu ülkeyi. Yirmi iki yıl beklediler. Yirmi ki yıl sonra afet yönetimi kavramını, depremi, kentsel dönüşümü hatırladılar” diyen Başkan Çalık, İmar Barışı’nı da sert sözlerle eleştirdi
Depremin yanı sıra Beylikdüzü’nü tüm olumsuz durumlara karşı dirençli bir hale getirmek için çalışmalarına devam eden Beylikdüzü Belediyesi, bu kapsamda Türkiye’nin diğer illerinde yer alan ilçelerle de iş birliğini arttırarak devam ediyor. İzmir Bornova Belediyesi ve Zonguldak Devrek Belediyesi ile imzalanan protokolde deprem öncesi ve sonrasında yapılacak iş birliği ile depremin yıkıcı etkilerinin azaltılması planlanan protokolde önemli konular ana başlıklar halinde hazırlanarak hayata geçirilecek. Türkiye’de bir belediyeden ilk kez duyulan deprem hazırlık çalışmalarının tanıtımı yapılan proje afet yönetimi modelini Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık tanıttı. Başkan Çalık konuşmasında hükümeti de İmar Barışı ve plansız kentleşme üzerinden eleştirdi. İmar Barışının kentleşmeye olan etkisinden söz eden Başkan Çalık, kanun kapsamında kaçak ve eskimiş yapılara imar izinleri verildiğini hatırlattı. Yakın zamanda yaşanan Maraş Depreminin hatırlandığı programda Başkan Çalık, afet yönetiminin yerel yönetimlerde başlaması gerektiğine de değindi.
Beylikdüzü, depremlere teknoloji ve bilim ile hazırlanıyor
Başkan Çalık, projenin detayları ile ilgili bilgileri aktarırken hem pratikte hem de teoride belediye yönetimi olarak depreme bütün bir şekilde baktıklarını vurguladı. Başkan Çalık, Beylikdüzü Afet Yönetim Modelini, “Afeti; Afet Öncesi, Afet Anı ve Afet Sonrası olarak üç aşamada ele aldık. İlk olarak Beylikdüzü Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ni hizmete açtık. Tüm eğitimlerimiz, seminerlerimiz, arama-kurtarma tatbikatlarımız, afet öncesi hazırlık çalışmalarımız ve idari yönetimimizi bu merkezde yürütmekteyiz. Sonra, “Afet Anı Koordinasyon ve Lojistik Merkezi”, “Beylikdüzü Mutfak’ı” hizmete aldık. Şu an içerisinde bulunduğumuz, aynı zamanda kapalı pazar ve spor alanı olarak kullandığımız “Afet Sonrası Lojistik Destek Merkezi ve Geçici Barınma Alanı” tesisini de hizmete açtık. Biz biliyoruz ki felaketler ve afetler erdemlerimizi göstermemiz gereken en önemli zamanlardır. Toplum olarak en büyük erdemimiz dayanışma ve paylaşmaktır. Biz istiyoruz ki en zor zamanlarda, depremin, fırtınanın olduğu zamanlarda dahi bu kentin çorbası kaynasın. Tesislerimizle birlikte Nefes Arama-Kurtarma Ekibimizi yeniden organize ettik. Mevcut tehlikelere karşı risk analizlerini yaptık. Afet Acil Eylem Planımızı en kötü senaryoya göre, ilçemiz nüfusunun tamamını kapsayacak şekilde hazırladık. Afet Bilgi Sistemi uygulamasını güncelledik. Teknoloji tabanlı afet müdahale ve koordinasyon sistemimizi devreye aldık. Ayrıca afet anında uçabilen İnsansız Hava Araçlarını da sisteme dahil ettik. Çok hızlı bir şekilde afet sonrasında analizlerimizi yapacağız” şeklinde anlattı.
“İmar Barışı kamunun elini kolunu bağladı”
2018 yılında çıkarılan imar barışı üzerinden hükümeti eleştiren Başkan Çalık, AK Parti’nin şehirleşme anlayışının plansız büyüme olarak yorumlarken, “Yirmi iki yıldır aynı hükümet yönetiyor bu ülkeyi. Yirmi iki yıl beklediler. Yirmi ki yıl sonra afet yönetimi kavramını, depremi, kentsel dönüşümü hatırladılar. Yirmi iki yıldır neredeydiniz diye soruyorum. Dere yataklarına, vadilere imar izinleri verilirken neredeydiniz. İmar barışı adı altında binlerce kaçak yapı, eskimiş yapı ruhsata bağlanırken neredeydiniz. Depreme karşı kamunun elini kolunu bağlayan imar barışı adı altında yapılan imar affıdır. Onlar barışabilirler ancak deprem asla o binalarla barışmayacak. Ülkemiz plansız büyümeye kurban edildi. Sevdam dedikleri İstanbul’a ihanet ettiler. Ancak bizler ne İstanbul’u ne de Beylikdüzü’nü çaresizliğe mahkûm etmeyeceğiz. Ekrem Başkanım ile birlikte İstanbul’a yapılmak istenen kötülüğü engellemeye devam edeceğiz” dedi.
“Yapmadıklarınızdan dolayı kılıf ararsınız”
Kentlerin afetlere hazırlanmasında yerel yönetimlerin sorumluluğunun arttığını ifade eden Başkan Mehmet Murat Çalık, afetlerden önce planlama sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, “Afet riskini azaltma sorumluluğu devleti yönetenlerde olsa da özellikle son yıllarda yaşanan afetler yerel yönetimlerin yani bizlerin afet yönetiminde ne kadar önemli bir yere olduğunu gösterdi. Dolayısıyla yerel yönetimler bu alanda güçlendirilmelidir. Şehir plancısı bir belediye başkanı olarak Beylikdüzü’nü planlı, afete hazır hale gelmiş, esnek bir kent olması için var gücümle çalışıyorum. Genellikle idareler afet öncesi sakınım çalışmalarına kaynak ayırmayıp afet sonrasında için tüm kaynaklarını seferber ediyorlar. Afetlere dirayetli bir kent olmalıyız. Afetlerle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Tehlikeleri en az kayıpla atlatma becerisini geliştirmek zorundayız. Şayet afetlere hazırlanmazsanız yapamadıklarınızdan dolayı afet sonrası yaşananlara kılıf ararsınız, afet sonrasında da avunursunuz. Biz Beylikdüzü’nde ne kılıf arayacağız ne avunacağız üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız” ifadeleri ile dirençli hale gelmesinin önemine de değindi.
“AK Parti’ye ilk müdahaleyi biz yapacağız”
Konuşmasının sonunda yerel seçimlere de değinen Çalık, “Size 31 Mart 2024 seçimlerinde siyasi bir depremden bahsedeceğim. AK Parti iktidarının siyasi depreminden. 31 Mart’ta yerel yönetim seçimlerinden çok büyük bir deprem olacak. AK Parti enkazını da afet anı nefes birliği kaldıracak. Hiç kimsenin bir şüphesi olmasın. İlk acil müdahaleye yetişeceğiz onlara. O enkazı da bu ülkeden kaldırmak bize düşecek” diyerek 31 Mart’a dair en net mesajını verdi.
“TOKİ’ vatandaşı mağdur ediyor, KİPTAŞ evleri teslim ediyor”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan KİPTAŞ’ın çalışmalarından bahseden İl Başkanı Özgür Çelik, TOKİ mağduru vatandaşlara temas etti. İBB iştiraki KİPTAŞ ile bakanlık kurumu olan TOKİ’yi proje bazında geçtiğini ifade eden Çelik, “Dere yatakları imara açıldı, askeri alanlar imara açıldı, İstanbul’da dere yatakları imara açıldı ve kendi ifadeleriyle İstanbul’a ihanet ettiler ancak 2019 yılından bu yana İstanbul’da deprem adına önemli çalışmalara imza atıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu, hemen bir afet çalıştayı gerçekleştirdi. İmar projeleri hayata geçirildi, İstanbul Yenileniyor Projesi ile çok önemli adımlar atıldı. Riskli yapılara faizsiz kredi imkanları tanındı, riskli yapılarda yaşayan insanlara kira desteği sunuldu. KİPTAŞ çok önemli çalışmalar yapıyor. TOKİ ile kıyaslandığı zaman her gün protestoları izliyoruz. TOKİ’nin mağdur ettiği vatandaşlar haklarını ararken KİPTAŞ on iki ayda on sekiz ayda konutları teslim eder hale getiriyor. İBB Başkanımız bir hızlı tarama yöntemleriyle riskli binaları tespit ediyor. Mobil Kentsel Dönüşüm Ofisleriyle bu riskli binalarda yapılanlar İstanbul halkına anlatılıyor” İBB’nin deprem çalışmalarını özetledi.
“Tarihi yeniden yazıyoruz”
Geçtiğimiz yerel seçimleri bir milat olarak kabul ettiklerini ifade eden Yavuzyılmaz, “2019 yılında İstanbul ve Türkiye için belediyecilik tarihi yeniden yazılmaya başlandı. Bunu İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu sizlerin desteği ile bunları başardı. Şimdi Ekrem Başkanımızın kitabı ilk yazmaya başladığı yerde tarihi yeniden yazmaya başlıyoruz ve burada da Beylikdüzü Belediye Başkanımızın önderliğinde bir nefes birliği kuruyoruz ve deprem olmadan önce tedbirler nasıl alınır kitabını yazmaya başlıyoruz” sözleri ile İBB’nin ve Beylikdüzü Belediyesi’nin çalışmalarının Türkiye’ye örnek olacağını kaydetti.
“Yerel yönetim AK Parti’de, hükümet AK Parti’de sonuç felaket”
AK Parti İBB Adayı Murat Kurum’un depremle ilgili sözlerini eleştiren Yavuzyılmaz, “AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Murat Kurum, ‘Depremle etkin mücadele için yerel yönetim ve merkezi yönetim aynı parti de olmalı’ diyor. Bunun yaşanmışı var. Kahramanmaraş’ta yerel yönetim AK Parti’de, merkezi hükümet AK Parti de fakat sonuç felaket. Bizim liyakate ihtiyacımız var ve liyakatsizlikler nedeniyle olan felaketleri ortadan kaldırmak. İstanbul’da bir ay sonra bir yıl sonra veya bir hafta sonra olacak bir depreme hazır olan liyakatli bir Cumhuriyet Halk Partisi kadrosu var” şeklinde sözlerine verdi.
#GÜNDEM #Belediye #Haber #Gündem #Yaşam #Yerel #İstanbul #Haberler #Sondakika #Gazete