İstanbul Denge Gazetesi

SON DAKİKA

İski’den 3,2 Milyar Liralık Su ve Atıksu Yatırımı

Çevre yatırımlarına hız kesmeden devam eden İSKİ, 2021 yılı bütçesinin yüzde 43’ünü yatırımlara ayırarak, 3,2 milyar liralık su, atıksu, dere ıslahı, havza koruma, restorasyon yatırımları ile ağaçlandırma çalışmaları yaptı. 102 noktadan denize atıksu girişi engellendi.

24 Mayıs 2022
İski’den 3,2 Milyar Liralık Su ve Atıksu Yatırımı

 Üç ayrı biyolojik arıtma tesisi ile 3 tünel çalışması ve Melen havzasındaki atıksuların toplanma ve arıtılma yatırımları ise sürüyor. İBB Meclisi’nin bugün aldığı; ulaşımdaki yüzde 40’lık fiyat artışının öğrencilere uygulanmaması, bu miktarın İBB tarafından finanse edilmesi kararı, Başkan Ekrem İmamoğlu’nun imzasının ardından UKOME’de değerlendirilecek. UKOME’nin onayının ardından uygulamaya konulacak.

ibbmeclisi2022_2.jpg

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bağlı kuruluşlarından İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2021 Yılı Faaliyet Raporu, İBB Meclisi’nde onaylandı. Faaliyet raporunu meclise sunan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, 7 milyar 959 milyon 457 bin lira olan 2021 yılı gider bütçesini yüzde 93 oranında hayata geçirdiklerini ve bütçenin yüzde 43’ünü yatırımlara ayırdıklarını söyledi. Geçen yıl yaptıkları su, atıksu ve çevre yatırımlarına toplam 3 milyar 225 milyon lira harcadıklarını belirten Mermutlu, şöyle konuştu:

3 YENİ BİYOLOJİK ARITMA GELİYOR

“2021 yılında bütçesinin yüzde 43’ünü yatırımlara ayırarak, 3,2 milyar liralık su, atıksu, dere ıslahı, havza koruma, restorasyon yatırımları ile ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirdik. Yüzülebilir kriterlerde bir deniz için 102 noktadan İstanbul Boğazi ile Marmara Denizi, Karadeniz’e atıksu girişini engelledik, 40 noktada imalatlar devam ediyor. 89 noktada ise planlama çalışmaları sürüyor. Tuzla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 3. Kademe İnşaatı ile Baltalimanı ve Yenikapı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatları devam ediyor. Tuzla ve Baltalimanı tesisleri Kasım ayında tamamlanacak. Marmara Denizi’ne akan suları biyolojik arıtmadan geçirecek Yenikapı’daki inşaat ise 2024 senesinde hizmete alınacak.”

KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÜ KURTARILIYOR

Mermutlu, Küçükçekmece Gölü’nden gelen atıksuları biyolojik arıtma tesislerine aktaracak Ambarlı ve Ataköy arıtma tünellerinin aralıksız sürdürüldüğünü ifade ederek, “Küçükçekmece Gölü’nün batı yakasından gelen atıksuları mevcut ön arıtma tesisi yerine Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne yönlendirecek inşaat 2023 yılında, gölün doğu yakasından gelen atıksuları mevcut ön arıtma tesisi yerine Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştıracak tesis ise 2024’te işletmeye alınacak” dedi.

FATİH’TEKİ SU BASKINLARINA SON

Unkapanı Yağmursuyu Tüneli de Fatih Vatan Caddesi, Aksaray Meydan, Unkapanı Alt Geçidi ve Namık Kemal Caddesi’nde yağışlı havalarda yaşanan su baskınlarına kalıcı çözüm oluşturulacak. 1.510 metre uzunluğundaki yağmursuyu tünelinin 570 metrelik kısmı tamamlandığını, 940 metrelik kısmındaki çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Raif Mermutlu, 100 milyon liraya mal olacak tüneli Ekim ayının sonunda bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

İÇMESUYUNA 292 MİLYON LİRALIK YATIRIM

 

Avrupa Bölgesi Müteferrik İçmesuyu Şebeke ve İsale Hattı inşaatları ile özellikle yeni yerleşim yerleri olan Silivri, Çatalca ve Büyükçekmece ilçelerinin içmesuyu hattı talepleri, mevcut şebekenin iyileştirilmesi, isale hatlarının yapımı ve yenilenmesi yapılıyor. 142 milyon liraya mal olacak iş kapsamında 54,5 km imalat yapıldı, 65 km şebeke ve isale hattı yapımı ise planlanıyor. Asya Bölgesi Müteferrik İçmesuyu inşaatları kapsamında ise Melen regülatöründen İstanbul’a aktarılan suyun kapasitesinin 720 bin metreküp artırılması hedefleniyor. Bu amaçla 5 pompa ilave ediliyor. 150 milyon liraya mal olacak çalışmanın yüzde 10’u tamamladı. Projenin yıl sonunda bitirilmesi planlanıyor.

MELEN HAVZASI’NA 1 MİLYAR LİRALIK ÇEVRE YATIRIMI

İSKİ; Melen Havzası’ndan gelen atıksuların, kolektörler vasıtasıyla toplanması, arıtılması ve çevreye zararsız hale getirildikten sonra uzaklaştırılması için 84,3 km uzunluğundaki kolektör hatlarının 41 km’sini tamamladı. Ayrıca Cumayeri ilçesindeki günlük 9.000 metreküp kapasiteli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi ile Çilimli ilçesindeki hizmet binası yapımı devam ediyor. Proje kapsamında 13 km tünel yapılarak arıtılmış suların uzaklaştırılması sağlanıyor. Tüm projelerin İSKİ’ye toplam maliyeti 1 milyar lira olacak ve yatırımlar Temmuz 2023’te bitirilecek.

HALİÇ’TEN 9 BİN TON ÇAMUR ÇIKARTILDI

Haliç tabanından 2021 yılında 6 bin 200 ton ve 2022 yılının ilk 4 ayında ise 3 bin ton çamur çıkartıldı. Çıkartılan çamur susuzlaştırılarak bertaraf edildi.

36 KM DERE ISLAHI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2021 yılında 69 ana ve yan kol derede toplam 36 km ıslah gerçekleştirildi. Kurbağalıdere, Kemiklidere, Seyit Ahmet Deresi, Çekmeköy Deresi, Utuk Deresi, Sultanbeyli Uzundere, Kavaklıdere gibi derelerde programlanan kısımlarında, ıslah çalışması ile birlikte atıksu ve yağmursuyu bağlantıları da bitirildi. İstanbul’un en büyük derelerinden olan Haramidere ile Ayamama, 10 Yıl, Karabal, Maltepe Cemalbey ve Suvat derelerinde ise ıslah çalışmaları devam ediyor.

BİR YILDA 164 BİN AĞAÇ DİKİLDİ

2021 yılında 99 bin 800, 2022 yılının ilk dört ayında ise 64.400 adet fidan dikimi yapıldı.

313 KM DERE TEMİZLİĞİ

Geçen yıl 155 adet derede 313,4 km’lik dere temizliği yapılarak toplam 1 milyon 46 bin metreküp teressübat çıkarıldı. 2022 yılının ilk 4 ayında ise 75 farklı derede toplam 111 km’lik temizlik yapıldı ve 253 bin metreküp teressübat çıkarıldı.

HAVZALAR KORUNUYOR

Bu kapsamda geçen yıl 217 yapının yıkımı gerçekleştirildi. 2022 yılında havzalarda 200 adet yapının yıkımı planlanıyor.

SÜBVANSE KARARI UKOME’DE GÖRÜŞÜLECEK

Kararın yürürlüğe girebilmesi için; Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından imzalanması, ardından indirimin elektronik bilet fiyatlarına yansıtılması amacıyla karar alınmak üzere UKOME’ye gönderilmesi gerekiyor. UKOME’nin alacağı kararı Başkan İmamoğlu’nun imzalamasının ardından indirim uygulamaya konulacak. 5216 sayılı kanunla, Büyükşehir Belediyesinin görev yetki ve sorumluluk alanında kalan yerlerde ulaşım ve trafik ile ilgili kararları alarak planlama ve koordinasyonu sağlama yetkisi UKOME’de bulunuyor

#GÜNDEM #Belediye #Haber #Gündem #Yaşam #Yerel #İstanbul #Haberler #Sondakika #Gazete

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ